dinsdag 28 februari 2023

Gijs Gans is een soepgans (maar ik vind hem mooi)

Mijn tweede vakantiedag. De dag begon grijs maar de zon brak door en het werd een stralende winterdag. Vanmorgen deed ik wat huishoudelijke klusjes en na het middageten gingen we op weg naar "Mooi Binnenveld": de Binneveldese Hooilanden.

De Binnenveldse Hooilanden zijn moerassige stukken land. Je vindt hier bijzondere planten en weide- en watervogels.Nieuwe lens
Mijn man had een nieuwe lens op de grote camera gedaan en hij wilde me leren hoe het werkte. Ik was benieuwd en voelde me er onzeker over. Zou het me lukken om mooie plaatjes te schieten? Niet dus (vond ik). Ik zal er hier en daar een paar delen.

😉 Maar leuk was het wel.


Allemaal kieviten
We liepen over een moerassig pad (foto 2) en hadden veel geluk want we zagen enorme zwermen kieviten. Die overwinteren bij zachte winters in Nederland maar bij vorst trekken ze naar Engeland en Frankrijk. Klopt dat?

Geweldig om ze te zien.  Ik daalde af naar het water van het valleikanaal en vond een mooie schelp. Dat vond ik apart. Hoe komen deze schelpen zover het binnenland in? Weet jij dat? 

Kijk, deze schelp 👇2 wandelaars en Google Lens
Twee andere wandelaars stopten bij ons. Zij vonden het ook apart vonden dat hier schelpen lagen en samen probeerden we de naam van de schelp te vinden, via Google Lens. We vonden alleen een Latijnse naam. Ik denk dat er ook wel een Nederlandse naam is. Daar ga ik straks naar op zoek.

Het stel wandelde weer verder maar ik kon het niet laten gauw nog een foto van hen te maken als herinnering aan dit leuke praatje


Vangen met je lens
We liepen naar de andere kant van het gebied waar we ganzen hadden gezien. We zagen ze opnieuw. Veel grauwe ganzen. En ook een paar nijlganzen. Schitterend. O en die ene witte reiger. Jammergenoeg vloog hij weg. Maar mijn man ving hem met zijn lens.

3 vogelfoto's
Ik deel 3 foto's die mijn man maakte. 
De derde is die witte reiger. 
Gijs Gans
Het was koud. Ik heb daar niet zo'n last van maar mijn man krijgt vaak pijnlijke handen vam deze kou (ondanks handschoenen). We besloten terug te gaan. Maar eerst gingen we nog bij het veld met de ganzen kijken. Wow, die ene... Ik zag er eentje die veel dikker en groter was dan al de andere en in mijn gedachte noemde ik hem direct: Gijs Gans (Gus Goose).


3 foto's die  ik maakte met de nieuwe lens
 1. Voorbijgangers kijken naar Gijs Gans
 2. Gijs Gans in het midden
 3. Gijs Gans steelt de show
Gijs is een soepgans
De man naast me zei dat Gijs helemaal geen bijzondere gans was. Het was gewoon een soepgans *. Hij wees naar een stelletje ganzen die wel bijzonder waren. Ze hadden een witte vlek op een kop. Maar ik vond Gijs het het mooist van allemaal. 

Blijven klikken (vliegende ganzen)
Toen steeg de groep op en vlogen ze weg. "Blijven klikken!", zei mijn man. En klikkerdeklik zette ik al de vliegende ganzen op de foto.😉 Gijs Gans bleef achter met Ă©Ă©n grauwe gans.

Man met enorme camera
Ik zag ook een man met een enorme camera. Ik hoop dat hij mooiere foto's gemaakt heeft dan ik. Dat moet toch wel met zo'n joekel van een lens? Ik heb al gekeken op Instagram. Maar welke hashtag zou hij gebruiken... 

Leuk uitje
Wij liepen naar onze auto. Het was een dankbare-dinsdag uitje en zo fijn dicht bij huis. Ik sluit af met een laatste foto (Ă©Ă©n van de eerste die ik maakte met de grote lens).

🩆 Een drinkende eend
🩆 Wat voor soort denk je?


Soepgans is geen grapje
* Ik dacht dat de man een grapje maakte met zijn "soepgans". Maar ze bestaan dus echt. Een soepgans is een gedomesticeerde variant van de grauwe gans of de zwaangans. Het kan ook een gevlekte variant van een boerengans zijn of een hybride van een paar willekeurige ganzensoorten. En wie weet is Gijs Gans geen soepgans maar een parkgans. Dat klinkt net iets deftiger. 

Linked to Huisvlijt Linkparty and Random-osity en Picturale dinsdag Link Up

22 opmerkingen:

 1. Dear Aritha,
  It was a very nice trip for you. I like the photos. All the best, Éva

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Excellent pictures. Wow that sure is a long lens!! The only camera I have is my phone!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Aritha,
  Nee, Soep Gans klinkt niet zo erg hoopgevend voor toch een mooie watervogel!
  Mooie natuur en mooie foto's.
  Zit even rechtop op bed, na mijn ongeluk—hevige pijn en al zijn de fracturen niet verschoven, de zwellingen zijn lastig en de medicijn om ze te laten slinken zijn ook lastig omdat ze veel vocht afvoeren... Dus je rust amper.
  Liefs en geniet van de mooie natuur—ook keek ik met weemoed naar de mooie rode Nederlandse fietspaden... Fietste er in juni nog op, een laatste keer gezien mijn niersituatie en vandaar nu ook geen pijnstillers.
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik reageerde op je laatste blog. En las een paar andere. heel veel sterkte en ik hoop dat de MRI vandaag mee gaat vallen

   Verwijderen
  2. Had je geantwoord ook. MRI uitslag krijg ik pas op 22 maart...

   Verwijderen
 4. Beautiful photos, they all are nice to see. Enjoy the new lens, it will be a lot easier to use when you are familiar with it,

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I wonder if the shells are dropped by birds who bring their lunch inland.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ha ha Gijs gans is een mooie. Mooie foto's met wat voor een lens.? Je eend dat is de krakeend. Er zijn zoveel verschillende eenden als je er op gaat letten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Sehr schöner Ausflug! Und das neue Objektiv scheint doch sehr gute Fotos zu machen. Danke fĂŒr den Einblick in das vielfĂ€ltige GĂ€nseleben.
  LG Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Very nice photos. I love the geese and when I go to the Netherlands we like walking in nature and watch the birds, especially the geese.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, you should come to the Groene Grens, when you are in The Netherlands again.

   Verwijderen
 9. Beautiful photos there Thanks for Posting- like the Ducks and Geese. Regards. KEV.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. A great outing, Aritha. It looks like you are becoming familiar with the new lens and your pictures are the proof. I suspect that the shell is a freshwater mussel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thank you David. I think you are right with the mussel!

   Verwijderen
 11. Love the scenery and the random photos. Beautiful captures. Did you end up liking the lens? Looks like it does a wonderful job with crisp, clear photos that look amazing.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks for dropping in, hope your day's going fine!

♥ Aritha ♥