woensdag 27 november 2024

Troostcake voor Donkere Dag

De regen kletterde tegen het raam, en ik had niet echt lekker geslapen en vandaag stond er iets erg spannends moeilijks op het programma (iets met het werk van mijn man). Hoe zou dat aflopen? Ik besloot iets te doen om mezelf op te vrolijken. 

Ik bakte een cake op de ouderwetse manier.


Suikerwaarschuwing!

In mijn cake zit echte suiker. Waarom? Omdat het meer doet dan "zoeten": het maakt mijn cake luchtig, en geeft die goudbruine korst. Geen paniek: voor gezonde mensen is suiker geen probleem, zolang je niet de hele cake in drie dagen opeet. 

Recept voor Troostcake:

Ingrediënten:

  • 200 gr suiker
  • 200 gr roomboter (op kamertemperatuur, zoals het hoort)
  • 4 eieren (ook op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gr bloem
  • 50 gr maizena
  • ½ tl baking soda (dat zorgt voor de magie)
  • 1 tl zeezout
  • 2-3 eetlepels kwark (om de cake een zachte, zoete romigheid te geven en om de baking soda te laten werken)
  • 1 eetlepel likeur

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (dat is 350°F volgens mij) en vet een cakevorm in.
  2. Mix de boter en suiker tot het luchtig is. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten. Het mengsel moet echt luchtig zijn.
  3. Voeg de eieren één voor één toe. Zorg ervoor dat je niet te snel gaat – elke ei moet rustig geïntroduceerd worden, zonder haast.
  4. Doe de bloem, maizena, baking soda en zout er voorzichtig bij en mix het op een lage stand tot het allemaal goed door elkaar zit.
  5. Voeg de kwark en de likeur toe. Roer het rustig door, maar wees nu voorzichtig – te veel roeren zorgt voor minder luchtigheid.
  6. Giet of lepel het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant een beetje glad. 
  7. Bak de cake in de voorverwarmde oven zo'n 60 minuten. Start met checken na 50 minuten, want elke oven is een beetje anders. Prik er met een mes of breinaald in. Als die er schoon uitkomt is de cake goed.
  8. Laat de cake afkoelen in de vorm voor 10 minuten, haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Geef het de tijd – het is het waard.

Cake bakken = rust in je hoofd!

Ik vond het heerlijk om weer ouderwets cake te bakken, met echte ingrediënten. Het duurde misschien wat langer, maar dat maakte het juist gezellig. Mijn gedachten werden rustiger, en ik maak er mijn twee zoons en man er blij mee. Inmiddels heeft iedereen een plak op, en het smaakte duidelijk naar meer. Maar ik houd de cake goed in de gaten—niemand komt zomaar aan een tweede plak vandaag! 

🎂Oké, nu ben ik nieuwsgierig: wat is jouw ultieme favoriete cake? De ouderwetse homemade versie, of koop je liever de kant-en-klare van de supermarkt? 

12 opmerkingen:

  1. Hello Aritha, I bake my own cookies for Christmas. I have a lot of cookie cutters and I like to use them. I often buy cookies from a café during the year. Your cake are very nice and I'm sure it is delicious. The best is the home made cake! Baking is also a good free time activity to make the family and friends happy.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Your cake looks delicious.

    All the best Jan
    https://thelowcarbdiabetic.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Chocolate cake with chocolate icing made from scratch. The recipe is on the Hersey's Cocoa can.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. My favorite cake? You know, I recently heard adding pudding to a cake makes it wonderful. They also say coconut oil is the best.

    I love carrot cake. 😀

    Your cake looks good!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi Aritha,
    Thank you for a exciting recipe! It sounds very tasteful. I will try to make it one day. My favorite cake is Pavlova filled with cream and a lot of berries.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bitterkoekjes cake. Bitterkoekjes stuk of 4-6 in stukjes, knippen gaat het makkelijkste, en weken in rum of cognac. Cake beslag iets minder vocht toevoegen, door de rum/cognac zit er al meer vocht in en zakken de stukjes minder naar beneden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. This sounds like a very delicious comforting cake. I love vanilla flavour. Cakes and cookies are made here at home; I almost never purchase baked goods.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Your cake sounds a lot like our "pound cake". My hubby loves pound cake. I may have to translate your measurements for the ingredients into cups and teaspoons, etc., but I believe it would be very similar to a pound cake. We usually add sour cream as opposed to the cottage cheese, but I might try it your way. I love to bake a cake the old fashioned way too, no mixes. One recipe I have that we like is oatmeal cake. I may have a recipe for it somewhere in my blog posts. It is very moist and tasty, and a great cake to serve to a large group, like at a pot luck supper. Thank you for sharing this with us today. This was our "Thanksgiving Day" in the States, and we have had quite a feast. For dessert we had Pumpkin Pie and Apple pie. It was all very good. I will probably write more about it later. Have a lovely rest of your week.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooie naam voor je cake: troostcake. Ik kan hem bij wijze van spreken bijna ruiken hier. dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. It does look so tasty...and it reminds me of a cake I made years ago...I cannot remember the recipe and in our move I lost my handwritten recipes. But it was a pound cake...I don't know if you have them there. but they are heavy and dense and oh, so delicious! I would love to have one again.

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks for dropping in, hope your day's going fine!

♥ Aritha ♥