woensdag 27 november 2024

Troostcake voor Donkere Dag

De regen kletterde tegen het raam, en ik had niet echt lekker geslapen en vandaag stond er iets erg spannends moeilijks op het programma (iets met het werk van mijn man). Hoe zou dat aflopen? Ik besloot iets te doen om mezelf op te vrolijken. 

Ik bakte een cake op de ouderwetse manier.


Suikerwaarschuwing!

In mijn cake zit echte suiker. Waarom? Omdat het meer doet dan "zoeten": het maakt mijn cake luchtig, en geeft die goudbruine korst. Geen paniek: voor gezonde mensen is suiker geen probleem, zolang je niet de hele cake in drie dagen opeet. 

Recept voor Troostcake:

Ingrediënten:

  • 200 gr suiker
  • 200 gr roomboter (op kamertemperatuur, zoals het hoort)
  • 4 eieren (ook op kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille-extract
  • 150 gr bloem
  • 50 gr maizena
  • ½ tl baking soda (dat zorgt voor de magie)
  • 1 tl zeezout
  • 2-3 eetlepels kwark (om de cake een zachte, zoete romigheid te geven en om de baking soda te laten werken)
  • 1 eetlepel likeur

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (dat is 350°F volgens mij) en vet een cakevorm in.
  2. Mix de boter en suiker tot het luchtig is. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten. Het mengsel moet echt luchtig zijn.
  3. Voeg de eieren één voor één toe. Zorg ervoor dat je niet te snel gaat – elke ei moet rustig geïntroduceerd worden, zonder haast.
  4. Doe de bloem, maizena, baking soda en zout er voorzichtig bij en mix het op een lage stand tot het allemaal goed door elkaar zit.
  5. Voeg de kwark en de likeur toe. Roer het rustig door, maar wees nu voorzichtig – te veel roeren zorgt voor minder luchtigheid.
  6. Giet of lepel het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant een beetje glad. 
  7. Bak de cake in de voorverwarmde oven zo'n 60 minuten. Start met checken na 50 minuten, want elke oven is een beetje anders. Prik er met een mes of breinaald in. Als die er schoon uitkomt is de cake goed.
  8. Laat de cake afkoelen in de vorm voor 10 minuten, haal hem daarna voorzichtig uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster. Geef het de tijd – het is het waard.

Cake bakken = rust in je hoofd!

Ik vond het heerlijk om weer ouderwets cake te bakken, met echte ingrediënten. Het duurde misschien wat langer, maar dat maakte het juist gezellig. Mijn gedachten werden rustiger, en ik maak er mijn twee zoons en man er blij mee. Inmiddels heeft iedereen een plak op, en het smaakte duidelijk naar meer. Maar ik houd de cake goed in de gaten—niemand komt zomaar aan een tweede plak vandaag! 

🎂Oké, nu ben ik nieuwsgierig: wat is jouw ultieme favoriete cake? De ouderwetse homemade versie, of koop je liever de kant-en-klare van de supermarkt? 

2 opmerkingen:

  1. Hello Aritha, I bake my own cookies for Christmas. I have a lot of cookie cutters and I like to use them. I often buy cookies from a café during the year. Your cake are very nice and I'm sure it is delicious. The best is the home made cake! Baking is also a good free time activity to make the family and friends happy.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Your cake looks delicious.

    All the best Jan
    https://thelowcarbdiabetic.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks for dropping in, hope your day's going fine!

♥ Aritha ♥