maandag 3 juli 2023

🗿 Hunebed Avontuur in de Oerprovincie van Nederland


🌿🏞️📸 Als je op vakantie in Drenthe [1] bent, moet je absoluut de prachtige hunebedden bezoeken! Mijn man zei dat hij nog nooit een hunebed had gezien, dus besloten we dit avontuur aan te gaan.

Hunebed met een bijzondere geschiedenis
Hieronder "De Papeloze Kerk". Links van de ingang is de dekheuvel opgeworpen, rechts zie je de hunebedstenen. Ze zijn enorm. Dit was het eerste hunebed dat we bezochten en het was gelukkig vrij makkelijk te vinden.




👉 Geheime Samenkomsten bij De Papeloze Kerk
In de 16e eeuw, tijdens de Reformatie, was het hier verboden om openlijk het protestantse geloof te belijden. Dus wat deden de protestanten? Ze hielden gewoon hagenpreken, zonder een katholieke priester erbij! Volgens overlevering hielden ze zo'n samenkomst ook bij dit hunebed en daarom heet dit hunebed nu De Papeloze Kerk. 

Het rook er naar natte aarde
Ik ben er ook ingekropen om te kijken hoe het er uit zag en ik vond het een beetje spannend. Het rook er naar natte aarde. Dit hunebed is 12,1 meter lang en 4,7 meter breed en is gebouwd gebouwd tijdens de Trechterbekercultuur.



Compleet Hunebed in Noord-Sleen
De bovenste foto is van een ander hunebed. 🌾🗿✨ het ligt in het prachtige Noord-Sleen naast de uitgestrekte akkervelden. Het is bijna compleet, met gave kransstenen: een ware schat uit het verleden, een stille getuige van lang vervlogen tijden.

Beschadigd hunebed
Vlakbij dit hunebed ligt nog een hunebed. Het is zwaar beschadigd en is een stuk kleiner dan zijn overbuurman aan de overzijde van de weg




Indrukwekkend
En zo zagen we 3 hunebedden op onze eerste dag in Drenthe. Mijn man vond het indrukwekkend en ik ook. Dat gele hierboven is korstmos op één van de stenen.

Het ging regenen, dus we liepen gauw naar de auto.


3 hunebed-weetjes uit: Drenthe
  1. Hunebedden waren oude begraafplaatsen. Overledenen werden begraven in grafkamers en kregen waardevolle items mee, zoals sieraden, bijlen, speerpunten en aardewerken potten met eten en drinken, om hen te vergezellen in het hiernamaals.
  2. Vroeger dacht men dat reuzen verantwoordelijk waren voor de bouw van hunebedden vanwege hun enorme stenen. Daarom wordt het hunebed ook wel geassocieerd met de naam "hunebed", afgeleid van reuzen.
  3. De hunebedden zijn daadwerkelijk gebouwd door mensen van het Trechterbekervolk. Ze konden  rechtop staan in de hunebedden. Het getuigt van indrukwekkend vakmanschap hoe ze deze imposante megalithische monumenten hebben gecreëerd.
🏞️🦕🌳 Heb je ooit iets uit de prehistorie gezien?

[1] Drenthe (Engels)

Deel je blog ook op Nicoles Linkparty

9 opmerkingen:

  1. Beste Aritha,
    Ja, samen met mijn ouders zijn we ooit vanuit Limburg met de trein naar Drenthe gegaan om de Hunebedden te bezoeken. Een MUST voor iedereen en erg indrukwekkend!
    Mooie foto's!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow that is so interesting. I've never seen anything like that. Impressive pictures!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I enjoyed this post and learned something new! Thank you!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Thank you for sharing this with us. I've never heard of this before, and it is very interesting. Also interesting that the early Protestant Church gave "hedge sermons" in the open air without a "pope". I admire their faith and determination to still worship God even when it was forbidden. May we never get back to that again, and may we always stand up for our faith. Very interesting post.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mooi Drenthe gigantisch die grote stenen ik vraag me dan af hoe hebben ze dat gemaakt. Zonder machines in die tijd

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Aritha.

    Ik ben er ook nog nooit geweest.
    Mooie foto's heb je kunnen maken.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij zijn een paar jaar geleden ook in Drenthe op vakantie geweest. Ook ergens bij de hunnebedden gekeken. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een prachtige, sfeervolle foto's Aritha. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik ben nog nooit bij de hunebedden geweest. Ik zet het op m'n lijstje!

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks for dropping in, hope your day's going fine!

♥ Aritha ♥