vrijdag 10 november 2023

Het witte kerkje van Hoenderloo

In het Veluwse dorpje Hoenderloo staat een charmant wit kerkje. Toen we hier in de lente op vakantie waren, zijn we er niet naar toe gegaan. Nu wel en daar schrijf ik een blogbericht over. 

Als een licht op de standaard (kerk op de bult) zo weten wij ons als open, gastvrije Heldringkerk-gemeente in Hoenderloo geroepen om Gods grote liefde voor mensen uit te stralen. Bron: Heldringkerk

 

Heldringkerk te Hoenderloo

Heldringkerk te Hoenderloo

Lantaarn boven de ingang
Op de koperen torentspits staat een kruis met een windvaan en op de voorgevel, boven de ingang, bevindt zich een lantaarn. Daarboven zie je een smalle lichtspleet en nog hoger is een rond venster met een bloemmotief.

🏰 In 1857/1858 bouwde men een kerkje in Hoenderloo op initiatief van predikant Otto Gerhard Heldring. Die man had met een hart voor de arme bewoners! 💙 Hij sloeg eerder een waterput, bouwde een school en startte een doorgangshuis voor jongens. đŸ« Heldring kreeg in 1853 synodetoestemming en een inzamelingsactie bracht 2500 gulden op! 🙌 Met dat geld en gulle giften verrees de kerk, waarvan Louise HenriĂ«tte, Heldrings dochter, de eerste steen legde op 29 augustus 1857. 🌟 Het jaar stond dit mooie kerkje te stralen op de heuvel. Het is ontworpen door architect W. de Waal.

Heldringkerk te Hoenderloo

Heldringkerk te Hoenderloo

Door het kerkraam gluren
Het was koud en het liep al tegen het eind van de middag. De wind blies door mijn jas heen maar ik wandelde toch een rondje om het kerkje heen en gluurde door het raam. Daar maakte Jaap natuurlijk een foto van. En ik maakte een paar foto's van het interieur door mijn Iphone tegen het glas aan te houden.

Gesloten, maar wel een collage
Het kerkje was jammergenoeg niet open maar op deze manier kon ik best een voorstelling maken van hoe het er uitzag: zie collage


Heldringkerk te Hoenderloo

Terug naar het vakantiehuisje
We stapten weer gauw in de auto en reden naar het vakantiehuisje. Vakantievieren met zijn tweetjes  is fijn! We kijken (checken) hoe het gaat, laten soms een plannetje schieten, gunnen elkaar wat tijd alleen en genieten van koffie bij de haard. 

Leuk om het te zien (en winter - link)
Het witte kerkje is van ons lijstje gestreept. Ik kan nagenieten van de foto's. We bleven niet zolang maar het was leuk om het van dichtbij te zien. Zonet vond ik een artikel met een foto van de kerk in de winter. Ik geef een linkje onder deze blog [1]

🕍✨ Heb jij weleens een kerk bezocht of bewonderd tijdens je vakantie?

---

11 opmerkingen:

  1. Beste Aritha,
    Nou zeg jou iPhone foto's door het glas zijn geweldig—zo krijg je inderdaad een goed beeld.
    Wat een geweldig initiatief ruim anderhalve eeuw geleden.
    Ja hoor, Pieter en ik bezochten altijd kerken en/of kathedralen als we ergens op vakantie waren.
    Op eigen initiatief had je ook je eigen tijd. Met een reisgezelschap was dat vaak tĂ© kort, zoals op onze reis door Spanje — Portugal met Arke. Als zo'n eeuwen oude orgel speelde deed het vaak pijn om weg te 'moeten' lopen.
    Het geeft de reiziger ook een gevoel van thuis zijn in God's huis!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. That does look a nice Church.
    I enjoyed your post and photographs.

    Have a good weekend.

    All the best Jan
    https://thelowcarbdiabetic.blogspot.com/

    BeantwoordenVerwijderen
  3. What a nice looking church. Too bad you couldn't go inside.
    Yes, I've visited quite a few churches.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Aritha.

    Een heel mooi kerkje.

    Groettie van Patricia.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. I can safely say that a church has never been the focus of my attention while on holiday.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hi Aritha, Your photos of The Heldringkerk are wonderful. Getting your iPhone up to the window worked great for those interior shots! The Church is so interesting that I looked it up on Google. I like what someone had to say, “The Heldringkerk is a hiking highlight and is recommended by 38 out of 41 hikers on Komoot. Some say it's a beautiful but deliberately austere church.” Now to answer your question: Yes, I love to visit churches when I am traveling. Almost always, I find a special sense of peace and comfort in these worship places. I hope all is well with you. Thank you for sharing your blog and for your kind comments on mine. John

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hello,
    The white church is lovely. Beautiful photos! Thanks for visiting my blog. Take care, have a great weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. What a lovely little church. You took some great pictures of it.

    BeantwoordenVerwijderen

Thanks for dropping in, hope your day's going fine!

♥ Aritha ♥