Thursday, 28 June 2018

DUTCH CHURCH

Today my husband was in Schiedam for  a business meeting. He sent me a photo of an old church surrounded by two buildings of the town hall

BASALICA

The Basilica of St. Liduina is a neo-Gothic Roman Catholic church in Schiedam, built in the period 1878-1881. The church is known locally under the names Singelkerk and St. Liduinabasiliek. The organ in the Liduinastraat Basilica is the oldest electro-pneumatic organ of the Netherlands. In the period 1999-2001 the instrument has been completely restored.Liduina Basiliek

The city of Schiedam is located in the Dutch province of South Holland. It is enclosed between Rotterdam (east), Midden-Delfland (north), Vlaardingen (west) and the river Nieuwe Maas (south).

SCHIEDAM

Mijn man had een vergadering in Schiedam. Voor ons een onbekende stad. Hij stuurde deze foto en ik vind het zo apart om zo'n oude kerk te zien tussen die twee moderne gebouwen (stadskantoor). Altijd blij met zulke foto's. 

LIDUINA

Ik deed wat onderzoek en ontdekte dat die kerk de Liduina Basiliek heet. Omdat zich in deze kerk de stoffelijke resten van de heilige Liduina bevinden, werd de kerk opgenomen in de rij van basilieken. Het is de enige in Zuid-Holland. Liduina schijnt naast patrones van de zieken ook nog eens beschermheilige van de stad Schiedam te zijn. Geen idee wat dat precies wil zeggen; ik ben niet katholiek.

 • ⇒Luister HIER naar de klokken.

7 comments:

 1. A very distinctive looking church. I'll have to ask my father how familiar he would be with the area.

  ReplyDelete
 2. A pretty looking church, very nice.

  ReplyDelete
 3. Mooie foto van de Liduina Basiliek.

  Groettie van Patricia.

  ReplyDelete
 4. Een echte blikvanger.

  Groetjes Ans

  ReplyDelete
 5. A beautiful Church on the outside. I would love to see the inside. Have a blessed day. Madeline

  ReplyDelete

Thanks for taking the time to visit and pass a comment! Dank je wel!