woensdag 24 november 2021

Leuk: een minibos!

Maandag moest ik al vroeg naar mijn diëtiste. Daarna fietste ik door naar een wijk in mijn dorp, waar zich ergens een tiny forest moest bevinden. Ik appte mijn zus even om te vragen waar het precies was. Zij woont er namelijk heel dichtbij. En zij wees me de weg.

Mooi dorp
Wat woon ik toch in een mooi dorp! Veenendaal heeft officieel geen stadsrechten maar voelt wel als een stad. De foto hieronder is een plaatje van "stad in de stad". Het is een bijzonder deel van de wijk Petenbos, een stedenbouwkundig plan waarbij de woningen ontworpen zijn als gebouwen van een (moderne) middeleeuwse stad.


Tiny Forest Het Petenbosje

Het Petenbosje
Het Petenbosje draagt bij aan het avontuur en plezier wat kinderen beleven als ze op ontdekkingstocht gaan in de natuur. Volgens Facebook is het al echt een ondoordringbaar bosje geworden! Met paadjes van kinderen, insecten, holletjes van muizen, allerlei planten, bessen en zaden.

Herfstbladeren
Ik genoot van de dauwdruppels op de herfstbladeren. Schitterend! Ik zal wat foto's van verschillende bladeren laten zien. En de bloem. Want ik ontdekte een bloeiende plant!
 1. Groot kaasjeskruid
 2. Eenstijlige meidoorn
 3. Amerikaanse vogelkers
 4. Amerikaanse meidoorn
 5. Haagbeuk

Tiny Forest Het Petenbosje

Tiny Forest Het Petenbosje

Tiny Forest Het Petenbosje

Tiny Forest Het Petenbosje

Tiny Forest Het Petenbosje

Wat een wonderlijke wereld!
Ik hou ervan. Al die verschillende blaadjes, de kleuren, de randjes. Wat een wonderlijke wereld: de wereld van de planten en de bomen. 

Een Tiny Forest® is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Bron: Ginkel Groep


Het Petenbosje een mooie plek? Ja!
Hieronder zie je een boomstam, waar je op kan zitten. Er liggen er meer, in een cirkel. Dit is het buitenlokaal. En op de foto daar weer onder zie je omheining en het fietspad, dat er langs loopt. Wat een mooie plek, voor een klein bosje. Hier word hier ik echt enthousiast van. 

Tiny Forest Het Petenbosje

Tiny Forest Het Petenbosje

De eerste ijskristallen
Het gras was wit bevroren. Ik raapte een paar blaadjes op om het randje ijskristallen goed te bekijken. Prachtig. Het blaadje van de iep bewoog ik in de baan zonlicht. De ijskristallen glinsterden. Ik probeerde de eerste rijp ook in een korte video te vangen. Maar dat was moeilijk. Kijk maar.Ga voor een Tiny Forest
Hebben jullie ook een minibos in jullie stad? Ik zou zeggen: ga voor een Tiny Forest. Het is zo'n goed initiatief. 

10 opmerkingen:

 1. Oh yes, it is beautiful. You've captured it so well with your beautiful photos!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk gedaan Aritha, wij genieten er nog steeds van (van ons bosje) ;) en mooie foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. This seems progressive, functional, educational and beautiful. Who could ask for more?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hi ARITHA,
  We do not have Forests near by like yours- 'Bush' is more like it with Gum Trees which are not as nice looking as your Pines etc....lovely photos. Best Wishes. KEV.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Aritha.

  Een mooi stukje natuur.

  Groettie van Patricia,.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. The idea of a tiny forest is wonderful. I would love one in my back yard.

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks for taking the time to visit and pass a comment! Dank je wel!