maandag 26 september 2022

Neem altijd je eigen zonneschijn mee

Ik ga naar het bos en neem mijn eigen zonneschijn mee. Dat kan natuurlijk niet maar ik vind het een leuke quote (van mijn scheurkalender).

Waar je ook gaat, ongeacht het weer, neem altijd je eigen zonneschijn mee. Anthony J. D'Angelo

Wandelen in het Prattenburgse bos

Mysterieus sfeertje
Een grote groep wandelaars met wandelstokken ploetert voorbij. Door de zware bewolking blijft de schemering tussen de boomstammen hangen. Mysterieus sfeertje. Ik kies mijn eigen pad.

Reuzenzwam: een killer
Het eerste wat ik tegenkom is de reuzenzwam. Zelfs als deze doder een boom laat sneuvelen blijft hij zelf in leven. Dat zie je hieronder. Geen boom meer te zien. Alleen een reusachtige zwam.

Reuzenzwam in Prattenburgse bos

Om me heen klinkt het gedrup van de regen. Mijn schoenen worden nat. En daar... yes, yes! De eerste porseleinzwam van 2022.  

Kabouterlampje
Deze groeit op een ongemakkelijk plek en is nog klein. Ik moet moeite doen om er dichtbij te komen. Ik kniel neer en probeer wat leuke plaatjes te schieten. Sssst, het is helemaal geen zwam maar een porseleinen kabouterlampje.

Porseleinzwam

Hoe beter ik om me heen kijk, hoe meer zwammen ik zie. Ik heb er zoveel gezien dat ze niet eens op mijn blog passen. Teveel voor één bericht.

Zwam met bloedrode traan
Het bos saai? Echt niet. Hieronder staat een groepje plaatjeszwammen op een dode boomtak. Hun precieze naam is bloedsteelmycena. Als je hem pijn doet huilt hij bloedrode tranen. Kijk maar op de tweede foto. Eén van de zwammen huilt (ik heb het niet gedaan).

bloedsteelmycena

bloedsteelmycena

Grote sponszwam
Vlakbij de plek waar ik mijn koffie wil drinken zie ik een grote sponszwam. Hij lijkt echt op een spons.

Er was eens een reus die een bad nam in het Prattenburgse bos. Maar hij schrok van mij en mijn iPhone en vluchtte weg het bos in. In zijn haast vergat hij zijn spons.

Lekker met spaghetti
Deze zwam heet in het Engels: cauliflower fungus (bloemkoolzwam). Hij is om op te eten. Lekker met spaghetti. 

Grote sponszwam

Koffie in het bos
Ik heb liever koffie. Die drink ik vlakbij de sponszwam op en ik hoop dat de reus terug komt om zijn spons te halen. Dat doet hij niet. Er komt alleen een vrouw voorbij met een minihondje aan de lijn. We praten even over de natuur, paddenstoelen en dat het hier zo mooi is.

Dat is het ook. 
Ik hou van het Prattenburgse bos 💖Paarse knoopzwammen
Ik ga vandaag niet te ver het bos in want ik wil op tijd thuis zijn. Als ik terug naar mijn fiets loop ontdek ik grappige zwammetjes op een boomstronk naast het pad. Ieniemienie. Het zijn paarse knoopzwammetje. Ik vind de kleur zo leuk!

Babies 👶
Ik ga ze in de gaten houden want ze zijn op dit moment nog maar babyzwammen. Hoe zullen ze er de volgende keer uitzien? Ik weet ze te vinden!

Paarse knoopzwammen


🌧️ Heb ik bewezen dat een regenachtig bos niet saai is? 
🌞 Het helpt echt een beetje als je je eigen zonneschijn meeneemt. 

Linked to Pictorial Potpourri Tuesday en Huisvlijt plus: the Good.Random.Fun.

15 opmerkingen:

 1. Wauw, een regenachtig bos is zeker niet saai, een mooie quote over je eigen zonneschijn en echt prachtige foto's heb je gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Aritha, deze anonieme reactie is van mij Johanneke van Waardevol en Uniek, ik drukte te snel op publiceren ☺️ maar met m'n URL lukt het ook niet zie ik nu..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maakt niet uit. Nu weet ik het toch :-) En bedankt voor je spontane reactie. Ik kom morgen bij jouw buurten, want ik zag dat jij ook wat geschreven had. Zin in.

   Verwijderen
 3. Wow you sure discovered some interesting things on your walk in the forest.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat heb je zeker bewezen! Wat een mooie paddenstoelen kom jij ook tegen zeg. N.B. Vind je het niet eng in je eentje in het bos wandelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wow, I love seeing the fungi. Never seen so many. Love the knome one. Beautiful photo sharings with Pictorial Tuesday. Thank you and so glad you joined in the link up. :) You definitely brought sunshine with your photos.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Aritha,
  Prachtige serie foto's van de paddenstoelen en wat zijn er al veel soorten.
  Wat betreft het bos heb je gelijk .......... het bos is nooit saai. Onder alle weersomstandigheden is het mooi en heeft het zijn eigen sfeer.

  Groetjes,
  Annette

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Aritha,
  Prachtige foto's!!
  Die paddenstoelen op foto 3, 4 en 5 zijn heel mooi. Prachtig die kleuren.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige foto's maak je , ben je fotograaf ?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn dat ik door jouw ogen mag meegenieten van de paddenstoelen in het bos.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw wat heb jij al veel ontmoet in deze mooie omgeving. En het porseleinen kabouterlampje lijkt inderdaad op een lampje. Echt mooi wat ik zag met je foto's. Mij heb je weer blij gemaakt hoor want ik zie ze graag deze magische wereld. En je bent niet alleen een goede schrijfster maar ook een zeer goede fotografe.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat een heerlijke post weer, Aritha! Prachtige plaatjes en in gedachten zie ik de reus wegvluchten met grote zware dreunende voetstapppen terwijl jij hem met grote verbaasde ogen op zijn rug nakijkt...

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het lijkt inderdaad wel wat op een porseleinen lampje! Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Can't think of a nicer place for a walk. The mushrooms are gorgeous. As are your photos.
  Amalia
  xo

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks for taking the time to visit and pass a comment! Dank je wel!