vrijdag 4 juni 2021

GELE BREM EN HAGEDIS OP MIJN PAD


De regenachtige lente is overgegaan in warm zomerweer. Dat betekent voor mij: vroeger wandelen, in de koelte, vanwege mijn anhidrose.

Elsterkop
Deze week ging ik weer eens naar de Elsterkop. Dat is een heuvel in de gemeente Rhenen in de Nederlandse provincie Utrecht. Ik koos er voor om het paadje door de hei te bewandelen. Dat was bloedheet maar er staan twee bomen, waaronder ik even kon afkoelen.

De brem bloeit weer
De brem bloeit. Ik vind bremstruiken geweldig om te zien als ze zo mooi in bloem staan. het was verrassend. Ik had het al gezien op foto's van mijn man, maar om de goudgele bloemen met met eigen ogen te zien is zoveel leuker. Ze hebben trouwens een lichtzoete geur, wist je dat?Zandhagedis
Nog een verrassing: ik stapte bijna op een zandhagedis. Hij zat met zijn kop in een holletje en zijn lijf lag op het pad. In Nederland komt de zandhagedis veel voor op de Veluwe maar op de Utrechtse Heuvelrug is de soort heel sterk achteruitgegaan. Daarom voelde ik me helemaal happy om er eentje te zien. 

De hagedis bleef rustig op het paadje zitten. Ik zag zelfs zijn hartje kloppen. Prachtig beest. Het heeft zo'n lange staart. Vorige zomer heb ik ernaar gezocht en niet gevonden en nu lag hij zomaar op mijn pad. Nadat hij geduldig geposeerd had schoot hij opeens de heide in: (video - 1 seconde)


Schaduw

Ik liep het paadje af naar beneden en liep door het bos (lekker koel)  terug naar mijn fiets. Volgende keer neem ik een zonnehoedje mee in mijn rugzak. 

Muggen en teken
Oh, en er zijn muggen in het bos. Ik had voor het eerst in het seizoen een korte wandelbroek aan. Resultaat: één tekenbeet, 2 grote muggenbeten. Wees gewaarschuwd. 


Hoe was jou week?
Ik wens jullie alvast een goed weekend, met mijn zelf geplukte boeketje uit het bos.
Hoe was jouw week? Was het mogelijk om even naar buiten te gaan, de natuur in?

19 opmerkingen:

 1. Beautiful nature. Great pictures.
  I was scared at first, I thought the lizard was a snake.
  During the week I have uprooted the weeds in my garden.
  The weekend is booked for a nature trip.
  Have a nice weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De brem is mooi Aritha.
  Een zandhagedis ook super om te zien.

  De tekenbeet is minder, goed in de gaten houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beautiful photos, Aritha. I like the sand lizard, I've never seen one before. It's raining here so today we stayed in. The river walk is five minutes down the road and is always a nice place to walk and enjoy nature. Have a wonderful weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heel fijn weekend ook voor jou, Aritha.
  Mooie foto’s van de brem, hagedis en je boeketje.
  Wat is de natuur mooi, hè.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Thanks for always sharing so much beauty. I may have mentioned it before, but we are in severe drought and today terrible heat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Such beautiful photos. Great find seeing the lizard! We've been having some perfect weather days, some rain, then sunshine and temperature is the high 60's, low 70's.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Aritha.

  Wat mooi is het daar waar je aan het wandelen was.
  Super die hagedis.
  Mooie foto's.

  Groettie van Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een prachtige foto's, je boft maar dat je in zo'n gebied kan genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. It is getting hot and steamy here too, Aritha. Like you we do all our walking early in the morning, or late evening, when it is a little cooler. Biting insects are the price we pay!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Aritha, mooie fotos. Mooi die zandhagedis. In het najaar zal het wel mooi zijn daar met die hei. Gelukkig is de warmte weer voorbij voor even. Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Aritha gorgeous pictures. That yellow broom blooms is breathtaking. Have never seen a sand lizard before. Quite a stunning reptile. Take care and have a great weekend. Hugs!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een mooie wandeling weer. En dan die hagedis, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Die lucht... zo blauw! Bijzonder dat je de hagedis zag en kon fotograferen...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Your lizard is beautiful. I love seeing these creatures in nature and I'm always scared if I see them inside the house. Go figure.
  Amalia
  xo

  BeantwoordenVerwijderen
 15. I am very fond of Sand Lizards. We have no lizards of any kind here, and I wish that we did. I would invite them to live in my backyard!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Superleuk zo'n zelfgeplukt boeketje. Die hagedis is prachtig, wat een leuke ontmoeting!!

  BeantwoordenVerwijderen

Thanks for dropping in, hope your day's going fine!

♥ Aritha ♥